Kadınla Herşey

Astım Hastalığı, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Astım Hastalığı, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Astım krizleri, birçoğumuzun kabusu haline gelmektedir. Hastaların günlük yaşamlarını etkileyecek derece şiddetli geçen ve nefes alma güçlüğü ile vücudu ve özellikle ciğerleri zorlayan bu rahatsızlık hakkında bilgi sahibi olmamız, hayati önem taşımaktadır. Astım çeşitli nedenlerle solunum yollarının daralması ve bronş zarının şişmesi veya yapışkan sıvıların hava yollarını tıkamasının sonucu olarak solunum güçlüğü çekilmesine sebep olan bir hastalıktır.

Astım neden olur?

Kalıtımsal yollarla da taşınmakta olan astım hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Doğuştan soluk boruları duyarlı olan kişilerde çevresel faktörlerin de etkisiyle astım meydana gelmektedir. Astım daha çok ailesinde astım olanlarda, kilolu olanlarda, erkeklerde ve çocuklarda görülmektedir. Çevresel faktörler de astımı etkilemektedir. Ev tozları, polenler küf mantarları, hava kirliliği gibi etmenler astımın ortaya çıkmasını tetiklerken zirai işlerde uğraşanlarda boyacılık, temizleme işleri plastik üretimi gibi işlerde astımın oluşmasını tetikler. Gebelikte sigara içen annelerin çocukları da risk grubu içerisinde yer almaktadır.

astim-tedavisi

Astımın belirtileri nelerdir?

Astımın belirtileri nefes darlığı, öksürük, hışırtılı solunumdur. Bu belirtilerin aniden ortaya çıkma haline ise astım atağı ya da astım krizi adı verilmektedir. Astım şikâyetlerini arttıran ve atakların sık tekrarlamasına neden olan bazı durumlar vardır. Bunlar soğuk hava, kirli hava ve sigara dumanı, mikropların sebep olduğu hastalıklar, yorgunluk, alerji oluşumuna sebep olan çeşitli maddeler ve psikolojik bozukluklardır.

Astım tedavisi nasıldır?

Astım hastalığını tamamen geçirmek mümkün değildir; fakat kullanılan ilaçlar ve alınacak önlemlerle etkileri azaltılabilir. Bu önlemlerden bazıları evde tüylü hayvan beslenmemesi, sigara sprey, parfüm gibi kokuların evden uzak tutulması, halı kilim gibi akar barındıran toz ve küf gibi maddeleri içine çeken eşyaların kullanılmaması, evin sık sık havalandırılması gibi önlemlerdir.

astim

Astım krizini ve belirtilerini etkileyen faktörler herkeste birebir aynı değildir. Hastalar, astımlarını neyin tetiklediklerini kendilerini gözlemleyerek bulmalı ve yaşamlarında bu yönde bazı değişikler yapmalıdır. Bu sayede krizlerini azaltabilir, hastalığın hayatlarını zorlaştırmasını önleyerek daha kaliteli bir yaşam sürebilirler.

Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar nelerdir?

Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar genel olarak inhilasyon ile verilir ve ilaç doğrudan hava yollarına ulaşır. Astım ilaçları rahatlatıcı inhaler ve önleyici inhaler olarak iki gruba ayrılabilir. Astım hastaları ilaçlarını düzenli ve sürekli olarak kullanmalıdır. Alerjik astım olarak isimlendirilen hastalıkta ise bazen ilaç tedavisi ve koruma yöntemleri etkili olmadığından, aşı tedavisi gerekli olmaktadır.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com