Aşırı Terleme
Terlemek; her kişide görülen fizyolojik bir olaydır. Vücut, ısısını sabit tutmak için verdiği tepkime sonucu terleme oluşmaktadır. Vücudumuz üzerinde 2 ya da 3 milyon kadar ter bezi bulunmaktadır. Bu ter bezleri ile kişiler günde bir litre kadar terleyebilir. Fazla sıcak havalarda bu rakamlar daha da artabilir. Terin içeriğinde; su, sodyum, potasyum ve üre gibi maddeler bulunmaktadır.
Vücudumuzda en fazla yağ bezlerinin bulunduğu yer, ellerimizin içidir. Bununla beraber koltuk altlarımızda, ayak tabanlarımızda ve genital bölgelerimizde binlerce ter bezi bulunur. Ter ile beraber, terin içinde bulunan yabancı madde ve bakteriler ne kadar çoğalır ise, ter o kadar kötü kokmaya başlamaktadır. Ortamın sıcak olması, enerji harcamak ve ya heyecanlanmak insanın vücut ısısının değişmesine neden olarak, terleme oluşturmakta ve arttırmaktadır.
Fazla terleme hangi hastalıkların habercisi?
Her kişi normal şartlar da terlemelidir. Fakat hekimlerin yaptığı açıklamalara bakacak olursak; fazla terlemek bazı hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Uzmanların yaptıkları açıklamalar da normal den aşırı terleyen bir kişi mutlaka bir doktora görünmeli ve yardım almalıdır şeklindedir.
Bulunduğunuz ortamda herhangi bir sıcaklık değişimi yok ise ya da siz hiç enerji harcamadan fazla terliyor iseniz sinirsel hastalıklardan, kalp hastalıklarına ya da sistemik hastalıklara kadar uzanan şüpheler doğabilmektedir. Bu sebeple fazla terleyen kişinin hemen bir doktora görünüp sebebini sağlıklı bir şekilde teşhis ettirmesi gerekmektedir.
Aşırı terlemenin nedenleri nelerdir?
Bazı istisnai durumlarda olabilmektedir. Bunlar da ileri yaştaki kadınlarda menopoz gibi dönemlerdir. Bu dönemlerde vücut sürekli terleyerek tepki göstermektedir.
Böbrek üstü bezleri eğer ki aniden uyarılı ise vücutta ki sempatik sistem harekete geçip kişinin sürekli olarak terlemesini sağlamaktadır. Ya da kalp hastalığı olan kişilerde de yine fazla terleme görülebilen belirtiler arasındadır.
Kanser hastalarında, bu tedaviyi gören kişilerde de böbrek üstü bezleri fazla uyarıldığı için çok terleme görülebilmektedir. Ayrıca sinir sistemi hastalıklarının çoğunda da fazla terleme belirtisi görülebilmektedir. Böyle bir durumunuz var ise mutlaka bir hekime gidip tahlil yaptırmanız önerilmektedir.
Fakat herhangi bir hastalık olmadan da sürekli terliyor olabilirsiniz. Bunun için tahlil ve tetkik yaptırmanız gerekecektir. Gitmeniz gereken branş dahiliyedir. Dahiliye doktoruna başvurduğunuz zaman, fazla terlemenin hastalık içerip içermediği ya da hastalık sebebi ile tetiklenip tetiklenmediği ile ilgili konu hakkında bilgi alıp, öğrenebilirsiniz.
Bazı gençlerde de fazla terleme görülebilmektedir. Fazla terleme, illa ki bir hastalık habercisi olacak değildir. Fakat neden normalin üzerinde terlediğinizi doktor yardımı ile öğrenmeniz bilinçli ve sağlığınız açısından önemli bir davranış olacaktır.
KadinlaHersey.com