Kadınla Herşey

Arpacık Nedir, Neden Çıkar, Tedavisi Nasıldır?

Arpacık Nedir, Neden Çıkar, Tedavisi Nasıldır?

Arpacık; gözün içinde ve dışında meydana gelen iltihaplanmaya denir ve etkilediği göz kapağı bezine göre iç arpacık ve dış arpacık olmak üzere ikiye ayrılır. Kirpiklere bağlı olan yağ bezlerinin kanallarının tıkanması sonucu içeride kalan bakterilerin sebep olduğu içi irin dolu, ağrılı şişlikler dış arpacıktır. İç arpacık ise göz kapağının içinde bulunan yağ bezlerinin tıkanmasına bağlı enfeksiyona denir.

Arpacık neden çıkar?

Arpacığa sebep olan bu tıkanıklıkların iki sebebi vardır; ilki astigmat ismi verilen kusurun olması ikincisi ve en önemlisi ise, A vitamini eksikliği olması. Arpacık daha çok cildi kuru olan kişilerde kepek ve döküntü gibi problemlerin oluştuğu zamanlarda meydana gelmektedir. Kepeğin arpacığı etkileyen bir faktör olduğu düşünülmektedir. Bunun için kepeğin önlenmesi arpacığın oluşmaması açısından önemlidir. Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi stres ve fiziksel yatkınlık arpacık oluşumunda etkili faktörlerdendir.

arpacik

Arpacık belirtileri nelerdir?

Arpacık çıkmadan önce gözde ağrı ve batma hissi yaratır, birkaç gün içinde çıkan arpacık ilk başta küçükken zamanla şişerek kırmızılaşır ve içi irin dolar. Göz kapağının dışında veya iç kısmında gelişen arpacık, şiddetli ve sancılı ağrılarla kendini göstermektedir.

Arpacık nasıl geçer, tedavisi nasıldır?

Arpacık, eğer erken fark edilebilirse çeşitli antibiyotik merhemlerle ya da damlalarla oluşumu önlenebilir. Arpacık oluştuktan sonra ise tek tedavi yöntemi içinde ki iltihabın dışarı atılması yoluyla olacaktır. İltihabın dışarı atılması için günde iki üç kere bir pamuk yardımıyla sıcak kompres yapılabilir. Bu kan akımını arttırarak göz kapağını yumuşatarak ağrıyı azaltıp enfeksiyonun iyileşmesini kolaylaştıracaktır. Dış arpacığın yerleştiği kıl kökü kolaylıkla fark edilebilir. Bu kirpik bir cımbız yardımıyla alınırsa içeride oluşan iltihap kendiliğinden boşalacaktır.

arpacik1

Arpacık kesinlikle sıkılmamalıdır ve göz ovuşturulmamalıdır. Dış arpacığın tedavisi bu şekilde kolayken iç arpacığınki daha zordur. Kist oluşumuna neden olabileceği için uzman bir hekime başvurulmalıdır. Arpacığın geçme süresi ortalama bir haftadır. Bu süre içinde geçmediyse ya da tüm göz kapağını şişirdiyse mutlaka uzman bir hekime danışılmalıdır. Arpacık tedavi edilmediği takdirde yerleştiği yere göre görsel bozukluklara neden olabilir ya da çevresinde ki dokulara baskı yapması söz konusudur.

Arpacık bulaşıcı mıdır?

Arpacık genel olarak bulaşıcı değildir fakat ortak havlu ve ortak kozmetik kullanılmamalıdır. Arpacığın kolayca geçmesi için bu süre içerisinde makyaj yapmaktan kaçınılmamalı göz steril tutulmaya çalışılmalıdır.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com