Kadınla Herşey

Anksiyete Neden Olur?

Anksiyete Neden Olur?

Anksiyete, diğer tabiri ile kaygı ve endişe hali, kişilerin normal yaşamlarının bir parçası ve gerekliliğidir. Tıpkı hayvanlar gibi insanlarda, çevrelerindeki bazı durumlara içgüdüsel, biyolojik veya fizyolojik tepkiler vermektedir. Bir ayı gördüğümüzde vücudumuzdan salgılanan hormonlar ve duyduğumuz korku, bizim elimizde ve kontrolümüzde olan duygu durumları değildir. Bunun yanı sıra utandığımızda veya öfkelendiğimizde de yine kontrol altına alamadığımız birçok tepkide bulunuruz.

Bu duygu durumları insan biyolojisi için normaldir. Ancak anksiyete, kişinin sürekli endişe ve korku, kaygı duymasına neden olan bir durumdur. Bu durum öyle ciddi boyutlara yükselir ki, kişi bu duygu durumlarını yönetemez, hatta bu duygu durumları kişiyi yönetmeye başlar. Bu da beraberinde anksiyete yani kaygı bozukluğunu getirir.

anksiyete-nedenleri

Yaygın anksiyete, yaygın kaygı bozukluğu olarak da adlandırılan bu rahatsızlık, belli bir tetikleyici yani neden ile, belli bir zamanda ve belli bir yerde meydana gelmez. Hiç beklenmedik bir zaman da ve yerde, ortada hiçbir sebep yokken gelebilmektedir. belirli bir nedene ve zamana belli olmadığı için de bu şekilde, ‘yaygın’ ifadesi ile anılmaktadır.

Anksiyete bozukluğu neden olur?

Bazı insanların neden bu kadar evhamlı olduğunu çoğu kez siz de içinizden geçirmişsinizdir. Çevrenizde öyle insanlar vardır ki sürekli bir kaygı ve endişe halindedir. Çoğu zaman yerinde duramaz ve en ufak şeylerde bile sizi şaşırtacak derecede felaket senaryoları yazar. Hemen en kötüsünü düşünen ve bu duygu durumları ile kendisinin ve sizin hayatınızı çoğu zaman zindana çeviren bu yakınınızın neden bu şekilde davrandığını hiç düşündünüz mü?

Bu duygu durumlarına siz de sahip olabilirsiniz. Her insan bu tür duygular yaşar ancak, bu duygu durumlarının yaşamı zora sokacak seviyeye ulaşması hiç normal değildir ve burada artık kaygı bozukluğundan bahsedebiliriz. Kaygı bozukluğunun halen kesin bir nedeni bulunamamıştır. Ancak kalıtımsal nedenler ve psikolojik etmenler başı çekmektedir. Kişilerin çocukluk dönemi yaşam deneyimleri de anksiyete bozukluğunda oldukça etkili bir neden olabilmektedir.

anksiyete-neden

Anksiyete bozukluğu, çoğu zaman kişisel depresif yaşam nedenlerine bağlı olsa da, bunun yanında biyokimyasal, kalıtımsal ve çevresel birçok nedene bağlanabilir. Çeşitli hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlar da anksiyete oluşumuna sebep olabilmektedir. Ancak önemli olan bir nokta vardır ki, anksiyete, çoğunlukla biyololojik ve psikolojik temellidir. Zorlayıcı koşullarda ve sıkıntılı durumlarda beyinden salgılanan maddeler ve bu maddelerin salgılandıkları bölgelerdeki reseptörlerinde değişikliklerin meydana gelmesi ve özellikle hormonların anksiyete oluşumunda etkisi oldukça yüksektir.

Kalıtımsal nedenlerinin de araştırılması, yapılan son araştırmalarla oldukça önem görmektedir. Son zamanlarda, Bonn Üniversite’ si tarafından yapılan araştırmaya göre anksiyete, değişime uğrayan genlerden kaynaklanmaktadır. Bozulmuş genler anne ve babadan alınmaktadır. Söz konusu gen, insanların yarısında olmakla beraber, sadece anne ve babadan birer kopya almış olan, %25′ lik kesimi etkiliyor. Bu kesim diğer insanlara oranla, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu, obsesif-kompülsif hastalıklara yatkın hale gelmektedir.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com