Kadınla Herşey

Alışveriş Bağımlılığı

Alışveriş Bağımlılığı

Kadınlar denilince akla gelen ilk şey alışveriştir kuşkusuz.. Ayrımcılık yapmamaya her ne kadar özen göstersek de, ne yazık ki bu gerçek bir öngörü. Erkeklerin kadınlar kadar alışveriş tutkunu olmadığı açık. Peki biz kadınlar, neden alışverişe bu kadar düşkünüz. Yeni çantalar, ayakkabılar, elbiseler vs. neden bizi kendimizden alıyor? Peki ya alışverişle pek de arası olmayan arkadaşlarımız? Onlar neden bizim gibi değil? Yoksa biz de mi bir problem var?! Yoksa alışveriş hastalığı denen şey gerçek mi?!

Evet, ne yazık ki biz de bir problem var. Çoğumuz alışveriş mağazalarında saatlerini ve dolayısıyla tüm maaşını da harcayabiliyor. Bu para harcama hastalığı gerçekten normal bir davranış mı? Elbette hayır! Aslına bakarsanız, problemin kökeni, psikolojik olduğu kadar sosyolojik de.. Nasıl derseniz, modern dünyada, kapitalist sistem içerisinde yetişen bireyler olduğumuzu hatırlamakta yarar var.

Alışveriş Bağımlılığı Nedir?

Alışveriş bağımlılığı, kompulsif davranış bozukluğunun bir türüdür; kompulsif satın alma ve alışveriş olarak da bilinir. Birçok kişi alışveriş keyfini, bir eğlence etkinliği olarak kabul ederken, kompulsif alışveriş biçimi, bir ruh sağlığı bozukluğu ve şiddetli bir bağımlılık göstergesidir.

Alışveriş bağımlılığı, ihtiyaç veya finansal araçların olabilirliğine bakılmaksızın, para harcama biçimidir. Kişi, giysiler ya da takılar gibi, belli bir ürüne bağımlı olabilir ya da hisse senedi veya gayrimenkule, gıda ve güzellik ürünlerine de..

Uzmanlar, kompulsif alışveriş biçimini ya da alışveriş bağımlılığını tıbbi olarak, aynı uyuşturucu bağımlıların sergilediği davranışlara benzetmekte ve bu tip bir bağımlılık ile açıklamaktadır. Alışveriş bağımlıları da, tıp ki uyuşturucu bağımlılarının kullandıkları maddeden aldıkları yüksek ve yoğun haz gibi, alışveriş yapmaktan ve para harcamaktan yüksek haz almaktalar. İşin patolojik tarafı ise; beynin, bu keyif sonrası alınan hazzı, bu davranışı tekrar tekrar yeniden oluşturmaya çalışması!

Alışveriş Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

Alışveriş bağımlılığının belirtileri içinde yer alan en temel özellik, bağımlıların hangi koşulda olursa olsun alışveriş yapma ve bunu bir ihtiyaç gibi algılamalarıdır. Paraları olmasa dahi bir şekilde alışveriş yapmanın yolunu bulurlar. Bunlardan en bilineni ise kredi kartlarına olan bağlılıkları ve tabi ki edindikleri yüklü borçlar!

Bir alışveriş bağımlısının en dikkat çeken özellikleri şunlardır;

  • Günlük ya da haftalık olarak yapılan alışverişi bir saplantı haline getirmek,
  • Stresle başa çıkma da alışverişi kullanmak,
  • Kredi kartları veya önceki borçları ödemeden, yenilerini edinme,
  • Alışveriş yaptıktan sonra yoğun haz veya heyecan hissetme,
  • Kullanılmayan, gereksiz şeyler veya ürün satın alma,
  • Alışveriş sonrası yaşanılan heyecan kadar, harcamalar nedeni ile duyulan üzüntü ancak alışverişe devam etme isteği,
  • Borçların ödenmemesi ve parayı yönetmenin mümkün olmaması,
  • Kompulsif alışveriş biçimini durdurmak için yapılan girişimlerin başarısız olması.

alısveris-bagimliligiAlışveriş Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?

Alışveriş yapmak, günlük yaşamın normal bir parçası olduğu gibi, alışveriş bağımlılığını  yönetmek zor olabilir. Bize zaman zaman giyim, kişisel ürünler, gıda ve diğer bazı ürünler gerekebilir. Bu normaldir. Ancak bir alışveriş bağımlılığı, sadece satın alma eyleminin durdurulmasıyla tedavi edilemez.

Alışveriş bağımlılığı tedavisinde, bağımlılık şiddetine bağlı olarak bir alışveriş bağımlısının günlük aktivitelerinde yer alan alışveriş kaldırılır veya nakit akışının kesilmesi gerekebilir. Kendi mali sorumluluğunu yönetemeyenler için, başka birinin yardımı gerekebilir.

Bununla birlikte çoğu zaman, alışveriş bağımlılığı davranış terapisi, bireysel danışma ile tedavi edilebilir. Bağımlılığın detayları, dürtü kontrolünü geliştirmek ve aynı zamanda tetikleyicileri tanımlamak için öğrenmek gerekir.

Alışveriş bağımlılığı, birçok durumda derin duygusal sorunlar veya akıl sağlığının yetersiz koşullarından kaynaklanıyor olabilir. Depresyon ya da diğer klinik ruh sağlığı sorunlarından kaynaklanıyor ise, tedavi de ilaç yardımcı olabilir. Bu durumu, ruh sağlığı uzmanı ile görüşmek oldukça faydalı olacaktır.

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com