Akut Bronşit
Bronşiyal tüpler, akciğerlere hava iletmekten sorumludur. Bu tüplerde enflamasyon oluştuğunda, içlerinde mukus birikebilir. Bun durumun neden olduğu öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetler ise, bronşit olarak bilinir. Kişilerde akut bronşit sıklıkla bir viral göğüs enfeksiyonundan sonra gelişir.
Akut bronşiti kronik bronşitten ayırmak önemlidir. Akut bronşit genellikle 10 gün kadar sürer. Ancak öksürük enflamasyon geçtikten sonra birkaç hafta devam edebilir. Kronik bronşit birkaç hafta sürebilir ve genellikle tekrar oluşur.
Akut Bronşit Nedenleri
Akut bronşitin en sık rastlanılan nedeni viral bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Hem grip hem influenza akut bronşite neden olabilir. Nadir durumlarda boğmacaya neden olan bakteri, akut bronşite de yol açabilir. Bu bakteriye ‘Bordetella Pertussis’ denir.
Akut Bronşit Belirtileri
Akut bronşit belirtileri spesifik değildir. Kronik öksürük, kronik bronşit, postnazal akıntı ve pnömoni gibi başka durumların belirtilerine benzerler. Bu nedenle akut bronşite daima bir doktor tarafından tanı konmalıdır.
Sık görülen akut bronşit belirtileri arasında şunlar vardır:
- 10 gün ve daha fazla gün devam edebilen, saydam veya renkli mukus içerebilen kronik öksürük,
- Nefes darlığı,
- Hırıltılı solunum,
- Hafif ateş (yüksek bir ateş pnömoni gibi sekonder bir enfeksiyona işaret edebilir),
- Göğüs ağrısı,
- Göğüste sıkışma,
- Devamlı öksürük nedeniyle boğaz ağrısı.
Akut bronşitli çocuklarda şunlar olabilir:
- Burun akıntısı,
- Üşüme, titreme,
- Sırt veya kas ağrısı,
- Boğaz ağrısı.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsanız doktora görünün;
- Nedensiz kilo kaybı,
- Derinden gelen öksürük,
- Solunum zorluğu,
- Göğüs ağrısı,
- 38º C veya üstünde ateş,
- 10 günden daha uzun süren öksürük.
Akut Bronşit Tanısı
Akut bronşit çoğu zaman kendiliğinden geçer. Genellikle kan testleri, röntgenler veya kültürlere gerek yoktur. Ancak doktorunuz tanıdan emin değilse ek testler isteyebilir. Ayrıca doktorunuz sizde sekonder bir enfeksiyon olduğunu düşünüyorsa da testler istenebilir.
Akut Bronşit Tedavisi
Bronşiti tedavi etmek için antibiyotikler gerektiğini düşünebilirsiniz. Ancak antibiyotikler viral bronşiti tedavi edemez. Bu nedenle doktorunuza bu ilaçları yazması için baskı yapmamalısınız.
Reçeteli ilaçlar ancak nadiren viral bronşitin nedenini tedavi edebilir. Neyse ki belirtileri geçirebilecek evde kullanılabilecek tedaviler vardır.
Aspirin ve ibuprofen gibi reçetesiz alınabilen nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar (NSAIDS) boğaz ağrınızı rahatlatabilir.
Nemlendiriciler nefes aldığınız havada nem oluşturur. Bu işlem nazal yollar ve göğüste mukusu gevşetip nefes almayı kolaylaştırır.
Su ve tuz gibi sıvılardan bol miktarda içmek mukusu inceltmeye yardımcı olabilir. Bu durum bunları öksürterek çıkarmayı veya burnunuzdan üfleyerek çıkarmayı kolaylaştırır.
Akut bronşit için normalde reçeteli ilaçlar kullanılmasa da eğer hırıltılı solunumunuz varsa veya nefes almakta zorluk çekiyorsanız doktorunuzla konuşun. Hava yollarınızı açmak için solunarak alınan ilaçlar yazabilir.
Akut Bronşit Prognoz (Hastalığın Seyri)
Akut bronşit belirtileri genellikle birkaç hafta içinde iyileşir. Ancak sekonder enfeksiyonlar nedeniyle iyileşmesi uzun sürebilir.
Akut bronşit ancak nadiren uzun dönemli sağlık problemlerine neden olur.
Akut Bronşit Önleme
Akut bronşiti olan kişiler etrafındayken ağzınız, burnunuz veya gözlerinize dokunmaktan kaçının. Bu vücut kısımları enfeksiyona çok duyarlıdır. Ayrıca iyi hijyen uygulamalısınız. Ellerinizi özellikle grip mevsiminde düzenli ve iyi bir şekilde yıkayın. Bu işlem viral enfeksiyonlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
KadınlaHerşey.com