Akdeniz Ateşi Hastalığı Nedir?

Ailevi Akdeniz Ateşi; tekrarlayan ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı nöbetlerine sebep olan kalıtsal yollarla taşınan bir hastalıktır. Bu hastalık genel olarak Akdeniz çevresinde yaşayan Ermeni, Yahudi, Türk ve Ortadoğulu Arap toplumlarda görülmektedir ve göçlerle birlikte dünya üzerinde ki çeşitli bölgele yayılmıştır. Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı; AAA ya da İngilizcede ki ismi olan Familial Mediteranean Fever’in kısaltması olan FMF şeklinde de adlandırılmakta ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Sık sık tekrarlayan bir hastalık olmasından dolayı periyodik hastalık olarak da isimlendirildiği görülmektedir.
Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı nasıl meydana gelir?
Hastalığın varlığı 2500 yıl öncelerine kadar dayandırılmaktadır ve dünya üzerinde 150.000 Akdeniz ateşi hastası bulunmaktadır. Hastalığın ortaya çıkması için hastalığa sebep olan genin hem anneden hem de babadan çocuğa aktarımı gereklidir. Sadece anneden ya da sadece babadan geçen gen kişinin hasta olmasına sebep olmaz, sadece ‘taşıyıcı’ olmasına neden olur.
Ailesel Akdeniz Ateşi Hastalığı’nın belirtileri nelerdir?
Hastalık haftada bir ya da ayda birkaç kere ataklar halinde görülmektedir. Atakların süreleri en fazla 72 saattir. Ailevi Akdeniz Ateşi çeşitli organlarda protein yapısında ki bir madde olan amiloidin birikmesine yol açarak organların fonksiyonlarının yerine getirilmesine engel olmaktadır. Bu da yüksek ateş, karın içindeki bağırsak gibi organları ören zarın iltihaplanması nedeniyle karın ağrısı, eklem ağrıları, akciğerde ki şişlik ve iltihaplanmanın sebep olduğu göğüs ağrısı, diz ağrısı, dışkılama bozukluklarına neden olur. Bu hastalığa sahip olan kişilerde kronik böbrek yetmezliği, düşük yapma ve kısırlık daha fazla görülmektedir.
Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı’nın nedenleri nelerdir, tanı nasıl koyulur?
Bu hastalığın nedeni büyük bir ölçüde kalıtsal faktörlerdir. Hastalığın ilk belirtileri genel olarak çocukluk döneminde başlamakla birlikte nadir de olsa 20 yaş sonrasında da gözlemlenebilmektedir. Hastalığın tanısı genetik testlerle mümkündür. En tipik özelliği ile, tekrarlayan atakların olması, ailede Akdeniz Ateşi öyküsü olması, kan testleri bulguları, ikinci bir amiloidoz bulgusu ve kolşisin tedavisine yanıt bulma hastalığın tanısında önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Akdeniz Ateşi Hastalığı’nın tedavisi var mı?
Akdeniz Ateşi genetik bir hastalık olması sebebiyle tamamen iyileşme durumu söz konusu değildir; fakat hastalığın sebep olduğu vücuttaki bozuklukların ortadan kaldırılmasına yönelik ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar atakların engellenmesi, azaltılması ya da hafifletilmesi ve amiloidoz gelişiminin engellenmesi amacıyla kullanılmaktadır.
KadinlaHersey.com