Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanseri, en bilinen kanser türündendir. Kanserin belirtileri, kansere neden olan etkenlerin yol açtığı tahribatla ortaya çıkmaktadır. Akciğer kanserinin nedenleri arasında gösterilen en büyük etkenin sigara olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. Ne acıdır ki, bilinmesine rağmen akciğer kanseri oranı artarak devam etmekte.
Akciğer Kanseri Hakkında
Akciğer kanseri kanser türleri arasında en sık görülenlerden birisidir. Akciğer dokularında bulunan hücrelerin çeşitli nedenlerden dolayı kontrol edilemeyerek çoğalması akciğer ve çevresinde bulunan dokularda tümör oluşumuna neden olarak akciğer kanseri olarak isimlendirilen hastalığı oluşturmaktadır.
Akciğer kanseri iki tip şekilde görülmektedir; küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri. Küçük hücreli akciğer kanseri için yulaf hücresi kanseri ismi de sıkça kullanılmaktadır. Küçük hücreli olmayan tipe göre daha az görülmektedir fakat daha hızlı gelişerek vücudun diğer organ ve kısımlarına yayılma oranı daha hızlıdır. Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri ise diğer tipe göre daha sık görülmekle birlikte daha yavaş gelişir ve vücuda daha yavaş yayılır.
Akciğer Kanseri Neden Olur?
Akciğer kanseri diğer kanser türlerinde de olduğu gibi bulaşıcı bir hastalık değildir; fakat bazı nedenler akciğer kanserine yakalanma riskini arttırır. Bunlar bizzat sigara kullanımı, sigara, puro, pipo gibi ürünlerin dumanına maruz kalmak yani pasif içicilik, asbeste maruz kalmak, hava kirliliği, çeşitli akciğer hastalıklarını geçirmiş olmak ve petro-kimya ya da plastik sanayi gibi mesleklerde çalışma olarak sıralanabilir.
Akciğer Kanserinin Belirtileri
Akciğer kanseri bazı belirtiler göstermektedir. Erken dönemlerde bazen gözlenemeyebilen bu belirtiler;
- uzun süren ve zamanla daha da kötüye giden öksürük,
- göğüs ağrısı,
- kanlı balgam çıkarmak,
- nefes darlığı,
- sırtta ve omuzda devamlı ağrı,
- boyun ve yüzde şişkinlik,
- zatüre veya bronşit olmak ve iyileşmemek,
- iştahsızlık,
- kilo kaybı ve halsizliktir.
Bunlarla birlikte görme kaybı, hafızada azalma ve hormonsal bozukluklarda görülebilmektedir. Akciğer kanserinin tanısı için çeşitli tetkikler yapılmaktadır. Bu tetkikler; kan testleri akciğer tomografisi ve filmi, örnek parça alınıp incelenmesi, balgam incelenmesi olabilmektedir.
Akciğer Kanserinin Tedavisi
Akciğer kanseri tedavisinde hastadaki tümörün ameliyatla çıkarılması, ışın tedavisiyle kanserli hücrelerin öldürülmesi ya da ilaç tedavisi olan kemoterapi uygulanabilmektedir. Cerrahi müdahale küçük hücreli kanser tedavisinde nadir olarak kullanılmakla beraber yayılmamış kanserlerde daha çok tercih edilmektedir. Küçük hücreli kanser tedavisinde daha çok kemoterapi uygulanmaktadır. Son yıllarda kullanılmaya başlanılan bronskopi yöntemi ise nefes darlığı çeken hastalarda uygulanmaktadır.
Akciğer Kanserini Önlemek
Öncelikli olarak kansere neden olan durumları gözden geçirip bunlardan uzak durmak gerekmektedir. Yukarıda yer alan kanser nedenleri için çözüm yolları aranmalıdır. Sigara içiciliği varsa sigara bırakılmalı, iş şartları gerekirse değiştirmeli (hiç bir şey sağlıktan önemli değildir), akciğeri kuvvetlendirici şekilde beslenme yöntemleri geliştirilmelidir.